06.04.2016

Тайните на вкусната пица


Готвачите, особено пък прочутите, често крият тайните съставки, които правят ястията им такива, че да си оближем пръстите. На пръв поглед правенето на пица изглежда детска игра, но и то има своите тънкости.

Италианският майстор готвач Маурицио Ферери (с когото вече ви запознахме, докато си говорихме за идеалното тесто) обаче не се свени да разкрие малките тайни на класическата италианска пица.

Според оригиналната рецепта, записана от Европейската комисия, пицата има форма на диск с диаметър не повече от 35 сантиметра. Ръбчето й, което по-късно ще се превърне в хрупкава коричка, трябва да е между 1,5 и 2 см, а самият център – около 4 мм.

Първата малка тайна е, че тестото в никакъв случай не трябва да се разточва с точилка, а на ръка, защото точилката отнема въздуха от тестото и може напълно да съсипе кулинарното ви творение, въпреки огромния ви ентусиазъм.

След като тестото е готово, започва истинското творчество. Докато в България сме свикнали да слагаме върху пицата всичко, което имаме в хладилника, италианците правят точно обратното. Пицата се прави с малко съставки, но те се съчетават по специален начин.

Истинската пица маргарита се прави единствено от домати (80 гр), нарязани на кубчета, моцарела на кубчета (70-80 гр) и едно листенце босилек. Трябва да сме особено внимателни при избора на моцарела и да купим такава, която съдържа по-малко вода. След като всичко бъде поставено върху тестото, се добавя щипка сол, щипка риган и към всичко това се загатва леко със зехтин Extra Virgin